Yeni telefon alırken dikkat
‘Cep’ hızlandı görüntü de girdi 3G’ye geçen 121’inci ülke olduk
Türkiye, cepten görüntülü konuşma ve hızlı internet gibi yenilikler getiren 3G teknolojisine geçen 121’inci ülke oldu. 3G’li hayat, mobiliteyi artırıyor, pek çok yeniliği de abonelerin hayatına yansıtıyor. Dünyada 3G abone sayısı 449 milyona çıktı. 3G servisleri veren 290 operatörün sayısı Vodafone Türkiye, Avea ve Turkcell’le beraber 293’e çıktı.
TÜRKİYE, yıllardır tartıştığı cep telefonunda üçüncü nesil (3G) teknolojisine geçerek dünyada bu teknolojiyi kullanan 121’inci ülke oldu. Global Mobile Supplier Association (GSA)- Küresel Mobil Tedarikçiler Birliği’nin son verilerine göre, hepsi üçüncü nesil teknoloji olan 3G, WCDMA, HSPA, LTE kullanan ülke sayısı dünyada 120. Türkiye 30 Temmuz itibariyle bu teknolojiye geçen 121’inci ülke oldu. Angola, Özbekistan, Ermenistan, Nijerya, Nikaragua, Suriye, Türkiye’den önce 3G’ye geçen ülkeler arasında yer aldı.
Dünyada 449 milyon abone
3G’nin dünyada 449 milyon abonesi var. Türkiye’deki üç operatörün eklenmesiyle beraber 293 operatör bu hizmeti verir hale geldi. Cep telefonunda görüntülü konuşma, hızlı internet, televizyon ve video izleme gibi yenilikler getiren 3G’nin başta operatörler, cep telefonu üreticileri olmak üzere her sektörde iş yapış tarzlarında değişim getirdi.
Dünyada ilk 3G ağı Japon operatör NTT DoCoMO tarafından kuruldu. Ses, veri, video ve uzaktan yönetim gibi gelişmiş multimedya ve e-posta, web sayfası görüntüleme, faks, videokonferans gibi özellikler sunan 3G, yüksek hızda internet erişimi de sağlıyor. Büyük ölçüde cep telefonu ile özdeşleştirilen 3G sadece cep telefonlarından kullanılan bir teknoloji değil. Askeri operasyonlar, ulaştırma, uzay, haberleşme gibi birçok farklı kulanım alanı da var.
İleri altyapıyla geçtik
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye’nin 3G’ye doğru bir zamanlamayla geçtiğini belirterek, şunları söyledi: “Şu anda operatörler 3.75, 3.90 gibi teknolojilerden 3G’ye geçtiler. Dünyada hiçbir ülkede olmayan ileri altyapıya sahipler. 3G’de firmalara getirilen yerli mühendis çalıştırma zorunluluğuyla 1500 Türk mühendisi işe alınacak. Yazılım ve donanım tarafından da Türk firmalardan alım zorunluluğu getirildi. Burada içerik tarafı çok önemli. Pek çok Türk bilişim şirketi de buradan yararlanacak. Türkiye, numara taşımada olduğu gibi 3G’de de en başarılı ülkelerden biri olacak.”
Yeni telefon alırken dikkat
Cep telefonunda 3G sadece görüntülü konuşma yapmak anlamına gelmiyor. Görüntülü konşturan 3G’li cep telefonu modelleri iki kameraya sahipken, önünde kamerası olmayan 3G uyumlu cep telefonları da bulunuyor. Bu telefonlarla cepten internet, video ve film izlenebiliyor.
Telefonda ‘şebeke’ bölümüne girerek veya internetten telefonun özelliklerini bakarak kullandığınız modelin teknik özelliklerinde 3G, WCDMA veya UMTS, IMT 2000 şebeke adından birini görürseniz telefonunuz 3G uyumlu demek.
3G’li cep telefonu alacak olanlar kameranın ve ekranın özelliklerine dikkat etmeli.
3G’yi ağırlıklı olarak cepten televizyon, video izlemek amaçlı kullanmak isteyenlerin geniş ekranlı telefonlar almaları tavsiye ediliyor.
3G teknolojisi, 2G’ye göre pil tüketimini artıracak. Alınacak cep telefonlarının pil sürelerine dikkat edilmesi öneriliyor.
Taklit cihazlardan sakınılması gerekiyor. Telefonun faturasındaki IMEI numarasının ekranındakiyle aynı olmasına dikkat edilmeli.
200-bin 800 TL arasında fiyatları değişen 3G’li cep telefonlarının amaca uygun alınmasına dikkat edilmeli.
Operatörlerin cepten internet tarifeleri
Turkcell
Paket Fiyat
100 MB 9.38 lira/65 kontör
Avea (üç aylık kampanya)
Paket Fiyat
100 MB 8 TL/49 kontör
2GB 35 TL/199 kontör
Vodafone
Paket Fiyat
1GB 30 TL/175 kontör
3GB 50 TL